14.10.06

Un nou eix urbà unirà l'àrea del Fòrum amb la futura estació de la Sagrera.

Serà una gran avinguda, del tipus bulevard, de 2,7 quilòmetres de longitud i uns 60 metres d'amplada. El vial, que tindrà voreres amples i zones enjardinades, dignificarà els barris situats a la frontera entre Barcelona i Sant Adrià del Besòs i en potenciarà el desenvolupament urbanístic i social. El nou vial de connexió també millorarà notablement la mobilitat entres els districtes de Sant Andreu i de Sant Martí. Es convertirà en un dels principals eixos mar-muntanya del sector llevant de Barcelona i serà una alternativa a les principals vies de comunicació de la zona: la rambla de Prim i la ronda del Litoral .

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, i el de Sant Adrià de Besòs, Jesús Maria Canga, han signat un conveni de col·laboració per a la construcció d'aquest eix vertebrador. Les obres, que també inclouen la remodelació d'un tram de la Gran Via, comporten una inversió global de 30,4 milions d'euros. La Generalitat aportarà 12 milions d'euros i la Mancomunitat de Municipis i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià aportaran els 18,4 milions d'euros restants.El nou vial seguirà l'actual configuració del carrer de Sant Raimon de Penyafort i de la Via Trajana. El futur eix començarà a l'altura del carrer de Llull, molt a prop del Fòrum. Continuarà pel carrer de Sant Raimon de Penyafort fins a arribar a la Gran Via. En aquesta intersecció, es construirà un pont de 100 metres amb rampes laterals connectades a la Gran Via. La nova via seguirà pel carrer d'Extremadura fins a la rambla de Guipúscoa.

L'avantprojecte preveu resoldre aquest encreuament amb un pas inferior i una rotonda elevada a l'altura de la rambla que permetrà fer l'intercanvi entre les dues vies.

A partir d'aquest punt, la nova avinguda seguirà la configuració de la Via Trajana fins al carrer de Santander, i des d'allà segurà pel carrer de Jaume Brossa fins a prop de la futura estació de la Sagrera.

Remodelació de la Gran Via
La configuració del nou eix comportarà completar la remodelació de la Gran Via Nord, amb un altre semicobriment i la urbanització d'un tram de 90 metres, comprès entre la plaça de Pius XII i el carrer de l'Argentina.

Durant la signatura del conveni, l'alcalde de Sant Adrià ha destacat que l'obra permetrà el desenvolupament urbanístic d'una zona molt deteriorada. L'actuació, segons ha remarcat Joaquim Nadal, culminarà també la remodelació de la Gran Via "que dóna qualitat a la configuració urbana i que fa possible la seva funció de vial de llarg recorregut".

Joan Clos ha tancat l'acte assegurant que li produïa una gran emoció i una gran felicitat la signatura del conveni, l'últim que firma com a alcalde de Barcelona. Clos ha assegurat que aquest acord simbolitza la política impulsada des de l'Ajuntament en els últims anys per dignificar i millorar les condicions de vida dels barris de la ciutat.

Els treballs començaran l'any vinent i tindran un període d'execució d'uns 30 mesos.