30.1.07

Extorsió a les obres públiques de La Sagrera

El passat més d'octubre publicabem que les obres que es feien a Concepció Arenal amb Garcilaso eren vigilades / custodiades per clans gitanos, concretament el clan dels Portuguesos.
    Doncs bé, avui l'equip d'El Blog de La Sagrera pot reiterar que aquesta vigilància il·legal segueix existint. En aquest cas es tracta de les obres que s'estan efectuant des de l'octubre al carrer Martí Molins. Només cal veure que els barracons on guarden els materials i els estris els operaris (situats a la plaça de Crist Rei, davant de Mobles Esteve) llueixen uns retols en els quals hi surt una roda de carro (distintiu del poble gitano) sobre un fons verd i blau amb lletres sobreimpreses que hi diu "Control por Los Morenos".
      El procediment utilitzat consisteix en oferir la seva protecció al constructor tot advertint que la zona en la que es troba és escenari de robatoris. En aquest moment molts constructors no els hi fan cas, però quan comença a faltar material, apareixen maquines compactadores o formigoneres sabotejades molts constructors acaben cedint a l’extorsió. La protecció acostuma a valer uns 1200€ mensuals.
        La persecució policial acostuma a ser difícil: molts constructors són contraris a denunciar. Un altre fet que preocupa molt als responsables policials és l’apropiació per part dels extorsionadors de símbols de referència de tot el poble gitano, que poden fer caure a molta gent en falsos prejudicis i a estereotipar, encara més, al poble gitano.
          El peculiar d'aquest cas és que si ja es prou greu que es faci extorsió a obres privades, encara ho és més que extorsionin a empreses que fan obres públiques ja que aquesta extorsió acaba repercutint en el preu final de les obres i, per tant, en els fons públics que tots ajudem omplir.

          1 comentari:

          Anònim ha dit...

          Doncs a mi em sembla perfecte que la vigilància d'una obra la porti una empressa gitana,et sembla molt 1200€??? Ves a preguntar a Prosegur,Securitas,etc. quan et costa la protecció de la mateixa obra mensualment amb un parell o tres de segurates,un per torn més un altre de cap de setmana, dels 5000 euros mensuals ja et dic jo que no baixa la factura.No em sembla manera haver d'obligar a pagar els seus serveix amb aquest xantatge però et puc assegurar que l'estalvi econòmic i la major seguretat en les obres son més que evidents.