19.4.07

Excavacions a La Sagrera?

Fa uns quants dies que als terrenys de l'antiga fàbrica de la Inoxcrom, entre el carrer gran i el carrer Jardins d'Elx, s'hi poden observar una mena de dipòsits.

Fem un intent d'història ficció? Podrien ser Sagreres? Recordem que una Sagrera és el terreny sagrat, posat sota la protecció i immunitat eclesiàstiques, que envoltava les esglésies consagrades. Per pròximitat, podria tractar-se d'alguna sagrera de l'esglèsia de Sant Martí, quan encara erem part del poble de Sant Marti de Provençals.

Abans en aquest solar van trobar restes del que podia semblar una casa, van estar molt de temps les obres parades i al final ho van treure o ho van tirar, no ho sabem. Tot semblava indicar que les obres per edificar un blog de pisos seguien endevant però ara s'han fet visibles els dipoòsits.

S'ens dubte, tot un interrogant. De moment, us deixem una foto.

Font: El Blog.

13.oo hores.
    Al llarg del matí l'equip de El Blog ha estat investigant. Tenim diverses informacions que poden arribar a ser coincidents:
      1) Podríen ser pous de neu? Donat que per la zona hi passava el rec comptal i ben a prop hi ha la torre de distribució d'aigües. Així doncs, poden ser pous de gel en els quals s'hi emmagatzemava la neu portada de zones on nevava per ser distribuida per la ciutat. Sembla que el negoci del gel va ser important al segle XVII.
        2) Sitges de gra de la farinera L'Esperança. Abans de la Inoxcrom, en aquells terrenys hi havia la farinera l'Esperança i per tant, utilitzaven les sitges per guardar-hi el blat que posteriorment empraven per fer la farina.
          3) Poden tractar-se de pus d'aigua. Recordem, com abans comentavem, que el rec comtal és molt proper al terreny...