15.11.06

Persones d’ètnia “gitana” vigilen algunes construccions de La Sagrera.

Després de tres setmanes d’investigació i gràcies a la col·laboració d’en Prosikito, l’equip del Blog pot llançar aquesta afirmació: hi ha clans gitanos que vigilen determinades obres (construcció de vivendes) a La Sagrera.

En les imatges que acompanyen aquest article podeu observar l’identificatiu del "clan" gitano encarregat de vigilar les obres del carrer Concepció Arenal, cantonada amb Garcilaso.

Aquest és un fet cada cop més estes al llarg de tota la geografia catalana i espanyola. De fet, aquest estiu va sorgir una polèmica al demostrar-se que la construcció de la comissaria del Mossos d’Esquadra de Sant Andreu estava sent vigilada pel “clan” dels Portuguesos.

El procediment utilitzat consisteix en oferir la seva protecció al constructor tot advertint que la zona en la que es troba es escenari de robatoris. En aquest moment molts constructors no els hi fan cas, però quan comença a faltar material, apareixen maquines compactadores o formigoneres sabotejades molts constructors acaben cedint a l’extorsió. La protecció acostuma a valer uns 1200€ mensuals. Els protectors acostumen a penjar un anagrama a l’obra, el més freqüent és el de la roda d’un carro.
    La persecució policial acostuma a ser difícil: molts constructors són contraris a denunciar. Un altre fet que preocupa molt als responsables policials és l’apropiació per part dels extorsionadors de símbols de referència de tot el poble gitano, que poden fer caure a molta gent en falsos prejudicis i a estereotipar, encara més, al poble gitano.