2.11.06

'Punxa-rodes' a la Meridiana.

La banda robava especialment a estrangers a MERIDIANA, Diagonal i Aragó
Els Mossos han treballat tres mesos per obtenir totes les proves possibles

A bord d'una moto, punxen una roda quan el cotxe es para en un semàfor. Després, en un gest aparentment desinteressat, alerten el conductor de la punxada. I quan el xòfer baixa del cotxe per comprovar l'avaria, buiden l'interior del vehicle. És la forma en què actuaven 15 persones detingudes, conegudes com a punxa-rodes, a les quals s'atribueixen fins a 110 assalts en els últims mesos.

Els detinguts, que actuaven en grups de quatre o cinc persones, són majoritàriament de nacionalitat marroquina i algeriana, amb excepció d'una dona espanyola. Les principals artèries de la ciutat --Diagonal, Aragó i Meridiana-- eren els seus escenaris preferits d'actuació i els conductors al volant de vehicles estrangers, les principals preses. Se'ls imputen, en diferent nombre segons la persona, els delictes de danys, furt i robatori amb violència.
Dos aspectes converteixen aquesta operació policial en singular. Primer, l'alt nombre de detinguts i, segon, el fet que els Mossos d'Esquadra hagin fet un important esforç probatori perquè, un cop davant del jutge, aquests detinguts no hagin de ser deixats en llibertat o bé siguin absolts per falta de proves que els incriminin. Ahir a la nit, el jutge de guàrdia va decretar l'ingrés a la presó d'un acusat i va deixar en llibertat amb càrrecs els altres 14.
Malgrat que "no hi són tots els que hi ha", segons paraules de l'inspector Josep Lluís Trapero, cap de l'Àrea Regional d'Investigació de Barcelona, "els més rellevants" estan detinguts. Trapero va insistir en la "dificultat per identificar" aquests delinqüents, que actuen protegits gairebé sempre pel casc. "Mentre fèiem els seguiments, hem pogut veure'ls entrar i sortir de les seves cases amb el casc posat", va il.lustrar l'inspector com a exemple. L'agent, que va assegurar que l'acció d'aquests delinqüents estava generant un "problema per a la ciutat", va remarcar especialment l'exhaustiva tasca realitzada per arribar davant el jutge amb la màxima quantitat de proves.
Per això, el grup especialitzat en reincidents ha invertit més de tres mesos a aconseguir aquest material a través de filmacions, seguiments i identificacions de les víctimes i els mateixos sospitosos, valent-se, de vegades, de descripcions del casc i les vestimentes.